Koktajle owocowe to jeden ze sposobów na wykorzystanie sezonowych owoców. Dobrze schłodzone nie tylko świetnie smakują, ale i są rozwiązaniem na upalne dni, kiedy potrzebujemy orzeźwienia. Co ważne, to także zdrowa porcja kalorii – warto więc korzystać ze świeżych składników i przygotowywać koktajle, kiedy owoce pełne są smaku, zdrowego cukru i błonnika, który syci na długo.
Składniki mojego koktajlu:
dwie garści młodych liści szpinaku
jedna duża lub dwie małe pomarańcze
jeden banan
pół szklanki wody
opcjonalnie: dla lubiących słodsze napoje łyżka miodu (lub syropu klonowego)
jako nadprogramowy extra składnik możesz dodać np. dojrzałe mango
do udekorowania gotowego koktajlu warto użyć listków mięty i dowolnego rodzaju drobnych pestek (np. słonecznik, chia, siemię lniane), suszonych jagód goji czy naszych poczciwych czarnych jagód